Tuesday, November 23, 2010

TUTORIAL : Hide shoutbox.

Okeh2. Entry kali ni adalah tutorial. Tak reti sangat lah nak buat tutorial. Tapi aku akan cuba yang terbaik. *eceyhh* Btw, tutorial ni di request oleh adik aresyaautumn via formspring. :)

Okeh2. Here we go.. 

Langkah 1 : Pastikan korang semua dah ada shoutbox kod oke. kalau belom sila mendaftar terlebih dahulu di bawah.


Langkah 2 : Salin kod di bawah


Langkah 3 : Buka file HTML blog korang. 

Langkah 4 : Gantikan teks warna merah [ MASUKKAN CODE SHOUTBOX KORANG KAT SINI ] dengan kod shoutmix korang ok.

Langkah 5 : kalau korang nak tukar ikon shoutbox tuh,  cari code 

background:url('GANTIKAN URL YANG KORANG SUKA') no-repeat;
}


Jangan lupa gantikan saiz nya oke. Ikot korang nak berapa besar dan kecik saiznye ye. Kod seperti di bawah terletak di atas kod Langkah 5.

height:100px;
width:30px;
 
tukar saiz px itu atas kehendak citarasa korang ek. :) 


Langkah 6 : Save! Dan lihat hasilnya. 

Selamat mencuba!!

♥syaza aqillah


3 comments:

ila said...

nk tnye cik dodol..

ari tu tuka skin blog.

pas tu bnyk bnde ilang..

cm ner ea??

law sudi tlg la ajr..

thanks

rosszie7 said...

singgah cni..

Duniaku Syurgaku said...

ila : sy ta expert ouh bab2 mcm nie.. sorry.. :)

rosszie : thanx. naty sy bls singgahan anda.. :)

 
☂ HAKMILIK KEKAL CIK DODOL© ☂