Sunday, June 12, 2011

Coca Cola! Brrrrr!! ;)

Assalamualaikum. Hello readers. Long time no post ya. haha. very the malas onee. ;D

Okayh. Ni cik dodol nak cerita tentang coca cola yang anda anda semua sukaaa sangat bangat ni. *coca cola sangat sedap kan? siapa setuju angkat tangan macam saya.*

done merepek! cik dodol suka meng Google, soo, terjumpalah 

FAKTA  MENARIK TENTANG COCA COLA 



1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan
hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari.

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan
biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan
hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke.

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome
: Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya
karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat
bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta
merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan
setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam
biasa. Kesan minyak tu pasti hilang.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/melekit ? Celup tuala dengan
Coke dan lap. Pasti bersih. 

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia
boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. 

Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulanglain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengantanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Loritangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak loritu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran loritangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus2 sebab hakisan/karat.


9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci
bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun.

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try
bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti
termuntah tapi tambahkan citric asid, mesti muka tersenyum. Tambah pula
dengan ais!. Wahh! Rasa cam minum Coke berperisa kopi. Asid tersebut
akan bertindak terhadap lidah untuk memberi signal kepada otak bahawa
air yang diminum tidak berapa manis. Lidah ngan otak pun kena tipu.
Semua minuman ringan menggunakan asid yang sama. Tak kiralah Pepsi.
7-up, Drinho, Yeos, Milo, F&N dll. 



Okay. Overall, ni lah yang cik dodol copy paste *tapi edit sikitsikit lah* dari satu laman web

Terima kasih lah untuk fakta tu. Cik dodol pun rasa tak nak minum dah coca cola ni. Bahaya ye kawankawan. Anda fikir fikir kan ye. ;)

p/s: coca cola menyegarkan. Brrr! xD

xoxo,






7 comments:

BHAIHAQI COOL said...

Wahhh , bnyk Bhai x thu ni ,.. nice Info

ZORA said...

zora penah terbaca gak sal ni lam fb...tapi memang btol pon..tgk lam astro yg mythbyster buat uji kaji sal coke 2...huhuhh..takut seyhhh...

monahana said...

memang bahaye kn air cococola niee..ish2...

nawal addina said...

hoho , menarik ^^

minum pon sodap :)

Faraa Eiman's said...

tbe2 rse dahaga , haha

btw , thanks for da info ;D

LiLy @ MumMyQiStInA said...

nice info..
bahaya juga ya cola ni..
dh lah suka minum..hmmm..pasni kena pikir byk kali klu nk minum..

nursyamime said...

coke pembunuh senyap..
T___T boleh bwk penyakit woo..

 
☂ HAKMILIK KEKAL CIK DODOL© ☂